Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2012 09:26 - 40- годишна история на интернет
Автор: dangalaka Категория: Забавление   
Прочетен: 708 Коментари: 0 Гласове:
0



Точно в 21 ч. на 29 октомври 1969 г. инженери от Калифорнийския университет и от Станфордския изследователски институт успяват за пръв път да обменят данни между два компютъра.

image

  Звезди от света на технологиите и медиите, предприемачи и специалисти и предприемачи се присъединиха към бащата на Интернет, за да отпразнуват 40-ия рожден ден на творението му, променило световната култура.
  "Това е 40-тата година, откакто детето интернет проговори за пръв път", заяви професор Леонард Клейнрок от Университета на Калифорния.
  Той е оглавявал екипа, който за първи път е свързал компютри онлайн през 1969 г. Клейнрок проведе тържество по повод на юбилея в кампуса на университета, като обедини припомняне на миналото на интернет с дебат за бъдещето му.
  "Интернет е демократизиращ елемент - всеки има глас", казва Клейнрок. "Вече няма път назад. Не можем да го изключим. Интернет епохата настъпи."
  Клейнтрок призна, че не си е представял услуги като Facebook, Twitter или YouTube преди четири десетилетия, когато екипът му създава интернет. "Мрежата прониква във всеки аспект от живота ни", заяви Клейнрок.
  Той само е вярвал, че компютрите трябва да могат да си "говорят" и мрежата трябва да е проста за използване, като телефона. "Следващата стъпка е да стигне до реалния свят", заяви 75-годишния Клейнрок.

  Точно в 21 ч. на 29 октомври 1969 г. инженери от Калифорнийския университет и от Станфордския изследователски институт успяват за пръв път да обменят данни между два компютъра на разстояние 400 мили.
  Проектът за свързване на двете системи е наречен "Арпанет" и е възложен от министерството на отбраната на САЩ.
  Мрежата е тествана от Чарли Клайн, който опитва да се логне в системата на Станфордския институт от Калифорния.
  Той набира буквата "L", а после се обажда в Станфорд по телефона, за да разбере дали буквата е пристигнала. Опитът е успешен.
  После Клайн изписва буквата "О", която също стига успешно до Станфорд. Когато изписва буквата "G" обаче, системата се срива.
  След около час и половина системата е възстановена и всичко протича по план. След първия малък срив системата почти не е стъпвала накриво. Останалото е история.
  В началото опитите за развиване на "Арпанет" срещат сериозна съпротива. Системите на различните компютри са напълно несъвместими и прехвърлянето на информация е изключително трудно.
  Съпротивата идва главно от институции, които се опитват да опазят базата си от данни. Скоро обаче те осъзнават, че свързването в такава мрежа има потенциала да увеличи в пъти достъпа им до информационни ресурси.
  През март тази година създателите на световната мрежа World Wide Web (WWW)* отбелязаха 20 години от създаването й в централата на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН, CERN.ch) в Женева.
  Точно на 13 март преди две десетилетия софтуерният консултант от ЦЕРН тогава Тим Бърнърс-Лий описва гениалната си идея в документ, озаглавен "Управление на информацията: предложение".
  "Неясно, но вълнуващо" - така шефът на лабораторията по онова време Майк Сендъл характеризира първоначално проекта на своя сътрудник.
  *Понятията Интернет и World Wide Web, които често се употребяват като синоними, всъщност не означават едно и също нещо.
  Интернет е супермрежа, изградена от мрежи, инфраструктурата която свързва милиони компютри по света.
  Всички компютри които са свързани с интернет, могат да се свързват помежду си. Информацията се движи в интернет посредством различни езици, наречени протоколи.
  WWW е начин за достъп до информация чрез интернет. WWW (букв. световна паяжина) е хипертекстова система за обмен на мултимедийна информация, съхранявана на компютри, влизащи в състава на интернет.
  Гръбнакът на WWW е използваният протокол HTTP (на английски: HyperText Transfer Protocol, за прехвърляне на хипертекст).

  Източник: БГНЕС,Би Би Си





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dangalaka
Категория: Забавление
Прочетен: 278218
Постинги: 245
Коментари: 102
Гласове: 54
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол