Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2012 15:32 - Кръв на 5300 години
Автор: dangalaka Категория: Забавление   
Прочетен: 732 Коментари: 0 Гласове:
2



Още по темата

Италиански и немски учени успяха да стигнат до най-старата човешка кръв – извлякоха я от раните на известния алпийски пещерен човек Йоци. Счита се, че Йоци е замръзнал в алпийската пещера преди 5 300 години. Той е починал, след като е бил пронизан от стрели – това е най-древното убийство, известно днес, предаде Би Би Си.

Древното човешко същество, запазено от ледовете в отлично състояние, е открито през 1991 година. От тогава насетне изследванията върху мумията не спират. Даже през февруари учените от Института по праистория в италианския град Балцано обявиха, че са разчели генома на Йоци.

Последният пробив е, че експертите успяха да извлекат червени кръвни телца, които обикновено се разлагат много бързо. „Находката“ е намерена в раните на праисторическия човек, който е наръган в гърба преди смъртта си. За нея писа и Британското кралско научно дружество.

Това са най-старите червени кръвни телца на човешко същество, намирани някога благодарение на нанотехнологиите. Те имат перфектна форма на поничка, както изглеждат и при съвременните хора.

До момента се считаше, че подобно нещо не може да бъде направено. Учените не се отказали и проучили детайлно тъканта около рана на ръката на Йоци.  Именно това ги отвело до откритието, както и специална атомна технология, която може да разкрие и нови тайни около загадъчните египетски мумии.

Иначе, ясно е, че Йоци имал кестенява коса и кафяви очи. Пещернякът бил на около 45 години, когато е убит, но е страдал от сърце и е имал непоносимост към лактоза. 

Тялото е високо 165 см. Анализи на зъбния емайл показват, че Йоци е прекарал детството си в малко селце, на север от Болцано, но по-късно се е преместил в долина, 50 км на север. Анализи на стомашното му съдържание показват, че (най-много 8 часа преди смъртта си) Йоци е обядвал с дива коза и благороден елен. И двете ястие са били придружени от корени и плодове. Съдържанието на последното му ястие включва и пшеница, твърде вероятно под формата на хляб. Изследвания на проби от косата му дава данни за неговия хранителен режим месеци назад. Намерения в стомашното му съдържание полен показва, че ястията са консумирани в иглолистна гора.

В стомаха му е намерено семе от зеленчуци, вероятно култивирани. Също така, намерен е полен от габър, на няколко часа, което показва, че смъртта на Йоци е настъпила в ранната пролет. Интересното е, че други елементи от стомашното му съдържание - пшеницата и трънката, се събират съответно в късното лято и ранната есен, което показва, че са били част от зимнината му. В червата на Йоци е намерен власоглав червей - вид паразит.




Тагове:   кръв,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dangalaka
Категория: Забавление
Прочетен: 277985
Постинги: 245
Коментари: 102
Гласове: 54
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол