Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2012 13:55 - Колко вида живи организми съществуват на Земята?
Автор: dangalaka Категория: Забавление   
Прочетен: 805 Коментари: 0 Гласове:
0



Автор:  Неделин Бояджиев

 

 Въпреки че ние - хората - споделяме планетата с милиони други същества в продължение на хиляди години, знаем изненадващо малко за нашите съседи - не знаем дори точния брой на предствителите на флората и фауната, за които ​​Земята е дом. 

Научната фондация “Tree of life” ("Дървото на живота") изчислява, че живите организми на нашата планета би трябвало да са някъде между 5 000 000 и 100 000 000, но до този момент науката е идентифицирани „само” около 2 милиона. Според някои учени, това са едва 10% от всички обитатели на планетата. Според други - познати са около 14% от сухоземните и около 9% от морските и океанските обитатели

 Таксономията - науката за откриване, описване и категоризиране на живите организми, стои в основата на разбирането на живота на нашата планета.

 Знанието с колко и кои други видове споделяме планетата, днес е много важно, поради заплахата за загубата на много видове, идваща от глобалното затопляне и другите климатични промени (според последните изследвания се оказва, че климатът на Земята се променя много по-бързо, отколкото някои видове могат да се адаптират), обезлесяването, горските пожари, експлоатацията на флората, на световния океан и други прояви на човешката дейност. Множество заплашени от изчезване видове, чиито местообитания са увредени или унищожени, са от съществено значение за функционирането на екосистемите или са необходими за създаването на  лекарства. Те са част от генетичното и биологичното разнообразие на планетата. Оказва се дори, че немалко от тях въздействат и върху климата на планетата.

 Ставайки по-"био-грамотни", ние ще разберем по-добре въздействието на човешката дейност върху другите живи организми. Необходим е някакъв индекс за въздействието ни върху околната среда, подобен на промишления индекс „Dow Jones”.

 Въпреки, че учените таксономисти каталогизират растения и животни в продължение на над 250 години, днес те все още не знаят отговора на въпроса "Колко вида обитават Земята?". Мого прост въпрос, на който науката до този момент не може да даде точен отговор. Много по-лесно е да се каже колко са хората, населяващи планетата. Ако ние не знаехме, например точния броят на населението в дадена държава или – на планетата, как бихме могли да планираме бъдещето на отделния човек, на отделната държава, на отделния континент или – на цялото човечество? Същото се отнася и за броя на видовете на Земята.

 Трудността идва оттам, че има множество организми, очакващи да бъдат открити - миниатюрни насекоми, бактерии, микроби… Северното полукълбо е по-добре проучено от южното. Предстои да се изследват морските и океанските дълбини, както – и тропическите гори и пустините.

 Самите видове, от своя страна, не са разпределени равномерно из цялата планета. Само един пример: в Северна Америка са известни около 2000 вида насекоми, но само 200 вида - в Австралия, а взетите проби от растителното разнообразие на австралиския континент предполага, че там би трябвало да има поне 3000 вида насекоми.

 Отговорът на въпроса се усложнява и от някои "загадъчни" видове, които изглеждат по еднакъв начин за човешкото око, но генетично са доста различни, което затруднява тяхната класификация. За щастие, изследването на ДНК на тези видове може да помогне на учените да ги разграничат по-лесно.

 Тъй като ние започваме да контролираме все повече природните процеси, а светът е станал антропоцентричен, все повече осъзнаваме колко зависими сме от останалите видове, представители на флората и фауната.

 Според последните изчиследния на учените, видовете на земята би трябвало да наброяват около 8 700 000. По своето местообитание – сушата или водата, те не са разделени по равно. 2/3 обитават сушата, а 1/3 – водата, макар че около 70% от земната повърхност е покрита с вода. Около 86% от видовете, обитаващи сушата, и около 91% от видовете, обитаващи водна среда, предстои да бъдат открити и описани.

 Учените се опасяват, че много от неоткритите видове ще изчезнат, далеч преди те да успеят да регистрират тяхното присъствие.

 От зараждането на живота на Земята уязвимите видове винаги са съществували под заплахата на унищожението. Изчезването на видовете е напълно ествествен процес. За съжаление обаче човешките дейности са катализатор за този процес.

 

По материали от:

 http://www.msnbc.msn.com/id/20109284/ns/technology_and_science-science/t/how-many-species-exist-earth/

 http://www.guardian.co.uk/environment/2011/aug/23/species-earth-estimate-scientists

 http://www.guardian.co.uk/environment/damian-carrington-blog/2011/aug/23/biodiversity-earth-species-number

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dangalaka
Категория: Забавление
Прочетен: 277908
Постинги: 245
Коментари: 102
Гласове: 54
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол