Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2012 10:10 - Ариманизъм: Пуснаха генетично модифицирани комари на свобода
Автор: dangalaka Категория: Забавление   
Прочетен: 750 Коментари: 0 Гласове:
0



Миналата събота учени обявиха първоначалния си успех в пускането на генетично модифицирани комари в природата. Комарите са създадени да унищожават собственото си поколение, преди то да достигне зрялост. Първото такова освобождаване на комари стана през 2009 г. на Каймановите острови в Карибско море. А в събота, 27 октомври 2011 г., този експеримент беше описан в научен доклад, публикуван в списанието Nature Biotechnology, където се говори за постигнат успех.

Експериментът се е изразявал в пускането на 19000 генетично модифицирани комара на територия от 25 акра от Каймановите острови, където са останали на свобода в продължение на четири седмици. За да изследват ефекта от ГМ комарите над цялостната популация от комари, учените са заложили капани, в които улавяли комарите за анализ на ларвите. Според проучването, генетично изменените комари са били 16 процента от цялата мъжка популация на комарите в тестовата зона, а смъртоносният ген е бил намерен в 10 процента от анализираните ларви.

Комарите са генетично изменени по такъв начин, че притежават ген, разработен да ги убива, ако не получат антибиотик на име тетрациклин. Следващите поколения ГМ комари унаследяват същия смъртоносен ген, който ги убива даже преди да достигнат полова зрялост. След като генетично изменените комари започнат да се чифтосват с тези в природата, следващите поколения ще притежават гена-убиец. Идеята е по този начин да се намали популацията на комарите като цяло.

imageБританската компания Oxitec, която е създала тези ГМ комари с официалното обяснение, че по този начин ще се подобри контрола над земеделските вредители и ще се ограничат заболявания, разпространявани от насекоми – маларията и тропическата треска. Експериментът е финансиран с 24 милиона щатски долара от различни спонсори. Няма да е изненада, ако се окаже, че фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е сред спонсорите на Oxitec, тъй като тази фондация е финансирала създаването на генетично модифицирани комари и през 2010 г. Всъщност фондацията на Бил и Мелинда Гейтс изсипва пари за какви ли не генетични модификации от години насам.

Проблемът с пускането на ГМ комари на свобода се състои в това, че никой не може да е сигурен за последиците върху баланса в природата, както и за последиците за човешкото здраве. Щом веднъж са пуснати на свобода, тези създания не могат да бъдат върнати обратно в лабораториите. Последното нещо, от което се нуждае светът, е още повече генетично изменени животни и растения.

Апологетите на генетичните модификации си нямат представа за дългосрочните последици от тези обикновено печалбарски проекти. Постоянно излизат изследвания, в които се посочва, че храните от ГМ растения са сериозна опасност за здравето. Едно проучване от 2009 г. изброява три разновидности на ГМ царевица, които са доказано вредни. При друго проучване от април 2010-а стана ясно, че ГМ соята има връзка с бума на безплодието и детската смъртност. Кардинал Питър Турксон, изтъкнат представител на Ватикана, също говори аргументирано срещу генетично модифицираните растения и обобщи, че те са „нова форма на робство".

С какво право манипулираме природата? Истината е, че нямаме представа как тези генетични модификации ще се отразят на човешкото здраве и на околната среда. Храната от ГМ продукти дори не е обявена като такава върху етикетите, а хората по целия свят са сериозно разтревожени и искат да избягват такива храни. Знаем, че модифицираните комари носят смъртоносен ген за цялата популация от комари, но какви ще са последствията за хората?

Ние просто не можем да обхванем изцяло всички възможни последствия, които могат да настъпят от това, че си играем на Господ. Що се отнася до утвърдените генетични модификации в наши дни, всички налични симптоми са, че не правим нищо друго, освен да убиваме естествените източници на нашата храна.

* * *

Автор: Майк Барет

Източник: Activist Post




Тагове:   комари,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dangalaka
Категория: Забавление
Прочетен: 277364
Постинги: 245
Коментари: 102
Гласове: 54
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол