Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2012 14:36 - Контрацептиви
Автор: dangalaka Категория: Други   
Прочетен: 678 Коментари: 0 Гласове:
0



Контрацептиви


Според ранен египетски медицински текст, сега известен като „Кахунски папирус", жените, които вкарват на подходящо място запушалка, направена от крокодилска тор и паста от ауйт, могат да се любят без риск от забременяване. Тази формула от 2000 г. пр. Хр. е най-старият известен контрацептив, който действително би трябвало да е действал (на същия принцип като съвременните диафрагми), а не просто да е бил приемане на желаното за действително. Това е една от няколкото египетски рецепти за предотвратяване на забременяването, някои от които може да са от III хилядолетие пр. Хр.

Спермицид

Също от Египет идва по-усъвършенстван вариант на същата идея в „Еребски папирус" (около 1600 г. пр. Хр.), който препоръчва да се напои мъхест тампон в смес от мед и акациеви връхчета. Акациевите връхчета дават млечна киселина, активен градиент на повечето спермицидни препарати и до днес.

Орални контрацептиви

Древните са извличали орални контрацептиви от много растения с невероятни имена. Рецептите са плод не просто на народни вярвания, а на водещи медицински учени. Гинекологът Соран, работил около 100 г. след Хр. в Египет и Италия, писал, че силфионът и други копърни растения са идеални. Подобно на видния изследовател Гален той вярвал в седефчето като контрацептив. Фармацевтът Диоскорид (I в. след Хр.) препоръчвал дивия джоджен. Че средствата за контрол на раждаемостта са били широко разпространени, се разбира и от творенията на известни писатели, например Аристофан през V в. пр. Хр. Малко е вероятно повечето от средствата, които се препоръчват, да могат да направят кой знае какво, за да се забави овулацията. Те действат главно като предотвратяват оплождането на яйцеклетката.

Средства за Предизвикване на аборт

Други популярни средства за контрол на раждаемостта били предназначени да предизвикват аборт в ранния период на бременността. Около 400 г. пр. Хр. в една статия на Хипократ или на учен от неговата школа се твърди, че най-доброто средство за предизвикване на аборт са морските краставички. Соран предписва нар, Диоскорид, Гален и други предписват други средства, които да се прилагат орално или вагинално, като хвойната например. Много съвременни експерти се присмиват на идеята, че на някое от тези лекарства би могло да се разчита да предизвика толкова силна реакция като изхвърлянето на плода, и оспорват ефикасността на тези средства. Но древните наблюдатели уверено приписват ниската раждаемост на тяхната широка употреба. Определено някои райони в класическата епоха, включително Гърция и Италия, са имали много ниска раждаемост, като се има предвид склонността на техните народи към секс. Съвременните тестове върху плъхове и мишки силно подкрепят твърденията на древните. Установено е, че хвойната има ефективност само шейсет процента, но седефчето при изпитанието при плъховете показало сто процента ефективност. Морските краставички спират овулацията, а нарът е източник на стероида естроген.

Противозачатъчни таблетки

Макар че в медицинските текстове преди времето на Хипократ (460 - 357 г. пр. Хр.) не се споменават орални контрацептиви и абортиращи средства, те били популярни много преди това в района на Източна Месопотамия и са се използвали в продължение на векове. Петър Испански (1226 - 1277) в своята книга „Thesaurus Pauperum" („Лекарства за бедния") е включил не само трийсет и четири афродизиака, но и двайсет й шест контрацептива. За отмирането на това знание не би трябвало да се вини настъплението на католицизма. Популяризирането на контрола на раждаемостта от страна на Петър не му попречило да стане папа Йоан XXI. Древните контрацептиви не е трябвало да се вземат ежедневно цял месец, като контрацептивните хапчета, създадени през 1961  г. Достатъчна била нужната доза малко преди или след копулацията. Ако обаче това подтикне някоя читателка да пренебрегне по-съвременните средства и да реши да отиде в градината с ножици, ще трябва настойчиво да я посъветваме да се откаже. Извличането на активни компоненти от растителния материал и неутрализирането на токсините често изисква специална техника. Тя напразно ще търси силфион, тъй като това растение вече е изчезнало, и би могла да се убие с отровата в някое от другите растения. Но когато му дойде времето, по аптеките вероятно ще се появят контрацептиви, създадени на базата на изследвания на антиимплантантните лекарства.



Тагове:   контрацептиви,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dangalaka
Категория: Забавление
Прочетен: 277321
Постинги: 245
Коментари: 102
Гласове: 54
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол