Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2012 09:43 - Как да научим кучето на основни команди?
Автор: dangalaka Категория: Забавление   
Прочетен: 2109 Коментари: 0 Гласове:
0



Няколко основни команди като за начало.

image

"СПЕШНО ПОВИКВАНЕ"
Спешното повикване е команда използвана, за да кажете на кучето си да дойде незабавно в непредвидени (спешни) ситуации.

Кучето знае командата "Ела" и в повечето случаи ще дойде, но в някои моменти отказва. В някои случаи това е досадно, но в други случаи игнорирането на тази команда може да се окаже опасно за кучето, като например да се отдръпне от пътят на кола движеща се към него. Точно тогава и влиза в употреба "спешното повикване".

Изберете уникална команда.
Първо изберете дума за командата. Думата трябва да е нещо уникално, дума която обикновенно няма да бъде употребена в нормален разговор.
Команди като "Ковабунга" или "Еурека" ще свършат перфектна работа или просто използвайте някое друго свободно словосъчетание по ваш избор, което обаче лесно ще запомните.

Наградките.
За да се научи тази команда, използвайте много специални наградки. Това може да са апетитни саламчета, кренвиршчета, месо или всяко нещо, за което кучето Ви ще дойде тичайки, за да го получи.
Убедете се, че имате достатъчно наградки в ръката си за да храните кучето си за около 20 секунди.

Стъпка по стъпка.
За вашата първа сесия, започнете на малко и тихо пространство. Първият път, когато дадете командата бъдете само на няколко крачки от кучето си. Дайте му командата. Уверете се, че я изказвате високо, ясно и със щастлив тон.
Потупайте краката си, развълнувайте се и покажете на кучето наградките. След като кучето дойде при вас, продължете да го храните за около 20 секунди. Кучето ще се чувства сякаш е ударило джакпота.
Идеята в тази "спешната ситуация" е кучето да намери за по-малко интересно всичко друго (животни, храна, хора и т.н.) и да предпочете наградката, която му предлагате.

Освободете го.
Когато приключи с наградките отпратете кучето и му позволете да прави каквото иска. Това е важно, защото много кучета не изпълняват тази команда, поради причината, че то си мисли, че интересното нещо, което е правило преди да дадете командата ще свърши. Така кучето бива наградено 2 пъти.
Практикувайте командата 2 пъти на ден на тихото и спокойно място. Дори когато кучето научи командата перфектно, не пропускайте да давате специалната наградка веки път. Започенете всеки път да увеличавате дистанцията с по една крачка.

Никога НЕ използвайте командата за не-спешни ситуации!

"ДО МЕН"
Тази команда учи кучето да ходи на отпуснат повод без да се дърпа. Тук не говорим за перфектното "РЕДОМ", команда която изисква кучето да бъде стриктно залепено до крака ни. Командата "До мен" позволява душене и изучаване на средата стига поводът да не бъде опънат.

Началото.
Ще ви е нужен повод дълъг 6 крачки и нашийник. Ако вашето куче има навика да се дърпа може да използвате нашийник душач. Те приличат на нормалните нашийници, но при дърпане на кучето, той се затяга като примка, а когато не се дърпа, се отпуска. Също така ще са ви нужни да имате под ръка и задължителните за обучението на всяка една команда наградки.

Даване на командата.
Изберете дума за командата. След като това не е перфектният "редом", изберете друга дума като "с мен" или "тръгваме" или просто "до мен". Започнете по време на разходка. Дайте командата и започнете да ходите.

Спиране и тръгване.
Когато кучето избърза напред и ви дръпне, незабавно спрете и не мърдайте. Никога не разрешавайте то да ходи напред докато се дърпа. Така учите кучето, че единственият начин да стигне до желаното място е поводът да е отпуснат. Скоро след като поводът се поотпусне може да продължите напред. Дайте отново командата и продължете.

Награждаването.
Имайте в предвид, че след като излезете навън и прекрачите прага на дома си ще имате сериозна конкуренция за задържане на вниманието на кучето ви. Трябва да го накарате да разбере, че стоенето до вас е много по-наградително и забавно от това да тича и изучава всяка миризма от квартала Ви. За тази цел може да използвате саламчета, играчки или щастлив звук.
За начало, при всяко обръщане на кучето към вас му кажете "добро момче" и незабавно му дайте наградката. Така учите кучето, че вниманието което то отделя на вас, бива незабавно възнаградено.

При много "твърдоглаво" куче вместо да спирате докато кучето се дърпа - просто тръгнете в обратната посока.

"ОСТАВИ"
Командата "остави" се използва, за това кучето да не взима неща от земята. Това позволява да кажете на кучето си да не пипа неща, които вие не искате като например детски играчки, храна, мърсотии и т.н.
Тази команда е лесна за научаване.

Какво ви трябва.
Това което ще ви е необходимо за обучението в тази команда са наградки в доста голям размер (количество).

Кратки сесии.
Тренировъчната сесия трябва да е кратка. Около 5 минути са напълно достатъчни. Ако тренировката продължи прекалено дълго, кучето може да се умори, обезсърчи, демотивира и да започне да прави грешки.

Покажете на кучето наградата и дайте командата.
За начало вземете една от наградите в ръката си и му позволете да я вижда. Скоро след като се заинтересува от нея му дайте командата "Остави" и си затворете ръката така, че да не може да я достигне.
В началото повечето кучета биха си бутали носа през пръстите Ви или ще опитат да сложат лапа от горе за да достигнат наградката. След като кучето престане да опитва и се отдръпне настрани, го наградете като му дадете наградката. Наградката която подавате трябва да е различна от тази, която сте му казали да остави.

Увеличете времето и дистанцията.
В началото трябва да наградите кучето секунди след като се отдръпне от ръката Ви. Добавяйте по няколко секунди, а после и минути докато то чака наградата си.
После може да започнете да местите наградата (тази, която кучето трябва да остави). Може да я сложите на пода на крачка, две от кучето, но дръжте ръката си близо за да можете във всеки един момент да покриете наградката. След като кучето овладее това, може да сложите наградката малко по-близо до него.
След няколко успешни сесии може да започнете да се отдалечавате от наградката. Добър начин за това е като оставите наградката на земята, а после само се изправите. Бъдете готови да покриете наградката с крак. Скоро ще можете да кажете на кучето да остави наградката, дори когато сте на другият край на стаята. След време може да започнете и с различни предмети.

"ПУСНИ"
С тази команда целите кучето ви да пусне нежелжан предмет вече попаднал в устата му. Така ще можете да защитите кучето си от различни видове опасности. Тази команда се учи бързо и на повечето кучета са нужни само няколко минути.

Командата "Пусни" се учи на принципа - "пусни този обект от устата си и ще се случи нещо хубаво".

 Как се прави.
1. Предложете на кучето си една от любимите му играчки и кажете "вземи".
2. След като играчката се озове в устата му кажете "пусни" твърдо и ясно поставете наградка точно над носът му.
3. След като кучето пусне играчката му дайте наградката.
4. Ако кучето не пусне играчката пробвайте да размърдате наградката или да я сложите по-близо до носът му. Не дърпайте играчката от устата му или да правите опити да му отворите устата. Това ще достави неправилно съобщение до него.
5. Повторете стъпките няколко пъти докато почувстване, че кучето се справя добре. След време пробвайте да държите наградката по-далече. След това опитайте командата без последвала наградка, а само с "браво на момчето".

Източник: kosmatko.com




Тагове:   куче,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dangalaka
Категория: Забавление
Прочетен: 278109
Постинги: 245
Коментари: 102
Гласове: 54
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол