2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. varg1
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. deathmetalverses
14. samvoin
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. bateico
9. mimogarcia
10. getmans1
Когато таксиметровият шофьор е любезен или когато обслужването в ресторанта е изискано, отпускарите с удоволствие оставят по някой лев "за почерпка". Ето кратка справка за бакшиша в различните страни:
Гърция
Обичайният бакшиш в ресторантите на Гърция е 10%, в таверните - максимум едно евро. На камериерката се дава лично малка сума в деня на отпътуването от хотела. В такситата сметките се закръглят нагоре.
Италия
В Италия бакшишът е също нещо обичайно. Много често в сметката се вписва и т. нар. "коперто", един вид такса за покривката на масата и за хляба. А този, който е останал особено доволен, може да остави няколко монети на масата. В ресторантите за бързо хранене има специални чинийки за тази цел. В хотела камериерката получава 5 евро за седмица. Закръглянето на сметката в таксито също е обичайна практика.
Франция
В ресторантите и кафенетата на Франция бакшиш в размер на 10 до 15% е нещо обичайно. "Льо пурбуар", както го наричат французите, се оставя на масата заедно със сметката. В хотелите даването на "пари за почерпка" не е задължително. Таксиметровите шофьори получават обикновено 10% от сметката.
Англия и Ирландия
В британските ресторанти бакшишът - т. нар. "тип" - е в размер на 10 до 15% от сметката. В Ирландия - максимум 10%. Ако в сметката е вписан и "сървис чардж", бакшишът може да бъде и по-малък. В пъбовете и баровете не се дава бакшиш. Ако някой клиент иска да отдаде дължимото на бармана, го черпи с едно питие. За пиколото в хотела обаче туристите трябва да отделят един паунд, а в такситата сметката се закръгля.
Австрия
В ресторантите и такситата обичайната сума "за почерпка", или както казват австрийците - schmatt, възлиза на 5 до 10%. В хотела пиколото получава едно евро за един куфар, а камериерката едно до две евро на ден. Парите се дават в деня на отпътуване.
Испания и Португалия
В ресторантите на тези две страни е обичайно да се дават 10 до 15% бакшиш. Особено невъзпитано изглежда в очите на обслужващия персонал да се оставят монети от един, два или пет евроцента. Сметката в таксито обикновено се закръгля.
Египет
В ресторантите в Египет, както и в останалите северноафрикански държави, е обичайно да се оставят 10 до 15% от общата сметка като бакшиш. Сметката в таксито винаги се закръгля, а камериерките и пиколото са доволни, ако получат малки суми в рамките на едно евро.
САЩ и Канада
Бакшишът от 15 до 20% е задължителен в ресторантите и пицариите, защото е част от заплатата на обслужващия персонал. Пиколото в хотела получава един канадски или един до два щатски долара за куфар, а камериерката - един до два долара на ден. В такситата винаги се дават 15%.
Тайланд и Малайзия
И тук вече са възприети западните маниери. 10% е обичайният бакшиш в ресторант. Даването на по-малко от десет бата се смята за обида.
Китай и Япония
В Китай и Япония даването на бакшиш няма традиция и може дори да бъде сметнато и за обида в хотелите. В китайските туристически центрове обаче обслужващият персонал с удоволствие приема бакшиши в рамките на 10%, а екскурзоводът обикновено получава един долар. В Япония доброто обслужване бива възнаграждавано със символични подаръци или един до два долара.
Източник: vesti.bg