Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2012 09:13 - магия
Автор: dangalaka Категория: Забавление   
Прочетен: 710 Коментари: 0 Гласове:
0



Магията е едно от най-големите тайнства. Тя придоби изключително голяма популярност покрай нашумялата поредица “Хари Потър”, но този вид практикуване на магия, който взима превес в наши дни, далеч не е така безобиден. Много хора прибягват до практикуването на магии, водени от завист, злоба или жажда за отмъщение. Това е така наречената черна магия. Други опитват да извикат късмет и щастие или да удовлетворят любовното си влечение към определен човек посредством бяла магия. При всички случаи обаче, дали ще е бяла или черна магия, тя се смята за вмешателство със злото. Злото винаги се връща и дори ясновидците предупреждават, че тези, които искат от тях да направят магия на друг човек, ще я понесат върху собствените си плещи под една или друга форма. Има много гадатели, които избягват да я правят въобще, защото смятат, че тя може като бумеранг да се върне и върху тях.

Разликите между бялата и черната магия са спорни. Има няколко основни теории, които проследяват и коментират естеството на тези две проявления на свръхестествената практика. “Всички са едно и също” - Тази доктрина проповядва, че всички форми на магия са нещо лошо. Този поглед като цяло асоциира черната магия със Сатанизма. Хората, които се придържат към тази теория твърдят, че всяка магия, независимо дали е бяла или черна, е еднакво зла. Но те не оспорват факта, че магията може да има както лоши последствия, така и добри. Въпросът е, че начинът, по който се предизвикват тези, макар и позитивни, следствия е с помощта на злото.

Затова и повечето хора, на които им е направена бяла магия (например за любов) далеч не определят състоянието си като нещо красиво и възвишено, а по-скоро се измъчват от това, което изпитват. 

“Луциферски гностицизъм“  - според тази теория черната магия се отнася към работа с отдалечените, изкривени и забравени аспекти на природата и личността. Злото намерение не е задължително присъстващо като такова. Това се тълкува по-скоро като метод, чрез който човек обогатява себепознанието си и познанието за околния свят и чрез практикуването на магия постига умствено освобождаване.

 “Тъмната доктрина“ - според изповядващите тази теория черната магия се отнася към силите на мрака и обикновено е възприемана по коренно различен начин от бялата магия, която въплъщава доброто.

 “Външно различни“- тук става въпрос, че формите и компонентите на черната магия са различни. Целите и интересите на тези, които практикуват вредни магии се различават спрямо тези, които правят бели. Магиите, които се създават, за да навредят, включват симболизма като основен участник. Те са по-рисковани и с по-лоши последствия върху хората. Извършват се с помощта на остри, режещи, бодливи, разяждащи или горящи предмети заедно с лични вещи, които принадлежат на обекта на магията ( коса, кръв, тъкани и др.).

“Без връзка“ - тази доктрина определя черната и бялата магия като две разновидности на магията, но напълно различни в същността си от гледна точка, че се постигат по-различен начин, дори да водят понякога до един и същ ефект. ( Ако не се практикува правилно, бялата магия може да доведе до лоши последствия и обратното).

Тази позиция е много често пресъздавана в художествените произведения, в това число и Хари Потър. В такива продукции и текстове двете общности на служещите си с магия, т.е. тези учещи се на бяла и тези на черна, са представени като идеологично и диаметрално противоположни.

“Различни, но равни“ - тази категория определя черната и бялата магия като едно и също нещо, което се различава единствено по крайната си цел и изначални намерения. Според тази теория, една и съща магия може да бъде както черна , така и бяла, нейната същност се определя единствено по крайния резултат. Мнозинството религии се уповават на това схващане.

Независимо от естеството на магията, нейното практикуване винаги се счита за противопоставяне на естествения ход на събитията. А всичко, което противоречи на житейските закони, независимо дали целта му е добра или зла, подлежи на възмездие. Такива са законите божии и всичко, което проповядва нещо различно, се възприема за намеса на злото.




Тагове:   магии,   черна магия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dangalaka
Категория: Забавление
Прочетен: 277361
Постинги: 245
Коментари: 102
Гласове: 54
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол