Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2012 09:56 - Правителството на САЩ разкри скандални медицински експерименти от близкото минало
Автор: dangalaka Категория: Забавление   
Прочетен: 616 Коментари: 0 Гласове:
0




image

(Материала е публикуван в 35-ти брой на сп. "Българска Наука")

 

Истината за медицински експерименти, извършени от лекари и други учени в САЩ в периода от 1920 до 1960 г., излезе наяве в една статия на репортера от Associated Press Майк Стобе.
Историята на тези експерименти е причината за съставянето на президентската комисия за изследване на въпросите, свързани с медицинската етика, лично от президента Барак Обама.

Медицински експерименти и изследвания са били провеждани върху инвалиди, психично болни и лишени от свобода хора с цел различни проучвания през изминалия ХХ век, съобщава PBS Newshour. Не само граждани на САЩ са били използвани за тези опити. През 1940 г. стотици затворници Гватемала били заразени със сифилис. Тази информация се появи през октомври 2010 г., по което време правителството на САЩ публикува своето официално извинение и състави комисията по медицинска етика.

Друг скандален експеримент е бил извършен в Гватемала, където около 400 работници от Алабама са били лекувани от сифилис. Един от лекарите, участвал в експеримента си признал, че  тези мъже не са му били необходими живи, а – мъртви, за да се упражнява да прави аутопсии.

Разследването си Стобе е финансирано от правителството още през октомври миналата година, когато експеримента от Гватемала вижда бял свят. По време на своето журналистическо разследване Стобе открил над 40 подобни „научни” изследвания, при които лекари са се възползвали от американски граждани, които не са били в състояние нито да разберат какво се случва с тях, нито - да откажат „лечението”.  Когато скандалните „учени” били принудени да излязат „на припек”, те предпочели да избягат от САЩ и да емигрират в чужди държави, където да си намерят нови „пациенти”, които да „лекуват”.  

Известни учени също са участвали в някои от тези експерименти. Един от тях е д-р Jonas Salk - откривателят на полиомиелитната ваксина. По време на експеримент, в който е участвал и той, още през 1942 г. лекари давали неизпитани ваксини на мъже, които живеели в лудница в Мичиган. Тези хора по-късно са били заразени умишлено с грипния вирус, за да се определи ефикасността на ваксините. Някои от мъжете били толкова силно увредени след това, че дори не можели да обяснят своите симптоми на лекарите, които искали действително да ги лекуват .  

През 40-те и 50-те години в САЩ било обичайна практика да бъдат използвани затворници като „доброволци” в различни тестове, а през 60-те години поне половината държави все още позволявали тази практика, според сайта Sentinel.com.
До 1970 г., общественото мнение постепенно се променило и през 1973 г. в щатския Конгрес, фармацевтични производители свидетелствали, че за тях е по-евтино да използват затворници в проучванията си, отколкото – животни, например - шимпанзета. Това довело до реформи във федералната система на щатските затвора, и не се разрешавало затворници да се използват за медицински експерименти и изследвания.

Зад американските лекари, участващи в експериментите с лекарства и ваксини, стояли големи чуждестранни фармацевтични компании. През 2010 г. американското министерство на здравеопазването и социалните грижи съобщило, че от 40% до 65% от клиничните проучвания са извършени извън Съединените щати. По-малко от 1% от тях са били извършени на територията на САЩ.

Един от големите препъни-камъни при това журналистическо разследване бил фактът, че това били експерименти с голямо научно значение, така че новите лекарства, да може да се развиват и да стигнат до аптечната мрежа.
През годините, правителството на САЩ и неговите граждани са показали различни отклонения от медицинската етика и етиката на научните изследвания. Президентската  комисия по медицинска етика обяви създаването на 13-членна международна група от научни експерти, които да изучат етиката на медицинските изследвания в световен мащаб.  

В следващите месеци ще очакваме доклада на Европейската комисия за експериментите в Гватемала и доклада на международната комисия по медицинска етика и биоетика.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dangalaka
Категория: Забавление
Прочетен: 277325
Постинги: 245
Коментари: 102
Гласове: 54
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол