Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2012 16:51 - Суперстудено или крайната точка на замръзване на водата
Автор: dangalaka Категория: Други   
Прочетен: 994 Коментари: 0 Гласове:
1



Колко студена може да стане преди да замръзне?


За водата отговорът е -48 C (или -55 F). Изследователи от Университета в Юта открили, че това е най-ниската температура на течната вода, преди да се превърне в лед.

 

Ако се върнем отново в училище, всички ние знаем, че водата при нормални атмосферни условия замръзва при 0 C (или -32 F), но това важи единствено и само за не напълно чиста вода.

 

"Ако имате вода и искате да си направите лед, първо трябва да формирате малки ядра вода. Течната вода трябва да даде живот на леда. - казва ученият по химия и съ-автора на изследването Валерия Молинеро в своя прес рилийз. "Нечистотиите във водата служат точно за това."

 

Но в много чиста вода "единственият начин да образувате такова ядро е като естествено промените структурата на течността. - обяснява Молинеро. Тя заедно с друг автор, Емили Муур, са публикували изследването си в The Nature. При точни условия, водата може да стане супер-студена.

 

imageКогато достигне толкова ниска температура, течността преминава в друга средно състояние на течност, съдърщажа характеристика както на обикновена течна вода, така и на лед. Но водата в това си средно състояние, съществува за много кратко време. Затова и наличието на това средно състояние е изключително трудно да се докаже. Discovery News обаче са съобщили, че за да проследят експеримента, използват компютърни модели, за да наблюдават характеристиките на това почти неуловимо състояние, както всъщност са използвали и авторите на експеримента към Университета в Юта. Въпреки това, водата не замръзва само защото е поставена при толкова ниски темпаратури, а защото претърпява физически промени в структурата си и образува тетрахедронови форми, като така всяка молекула леко се прикрепва към други четири молекули.

 

Както казва Молинеро "Работим върху много стара загадка. Опитаваме се да разберем на структурно ниво наистина какво се случва с водата, когато достигне толкова ниски температури."




Тагове:   вода,   замръзване,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dangalaka
Категория: Забавление
Прочетен: 278161
Постинги: 245
Коментари: 102
Гласове: 54
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол